Ta reakcja pokazuje redukujące właściwości glukozy. Redukuje ona tlenek miedzi (II) do tlenku miedzi (I). Jest to ważna właściwość glukozy, która pozwala odróżnić ją od cukru otrzymanego z buraków. Podam również sposób otrzymywania tlenku miedzi (II).
Odczynniki :
-glukoza
-siarczan (VI) miedzi (II)
-wodorotlenek sodu
Przebieg doświadczenia :
W probówce robimy roztwór siarczanu (VI) miedzi (II) i wodorotlenku sodu. Wytrąci się taki niebieski osad wodorotlenku miedzi (II). Do tego osadu dodajemy trochę glukozy i ogrzewamy probówkę. Barwa osadu zmieni się z niebieskiej na czerwoną. Powstaje nam tlenek miedzi (I). Reakcje możemy zapisać następująco :
CuSO4 + 2NaOH -> Cu(OH)2 + Na2SO4
2Cu(OH)2 -(ogrzewanie)> 2CuO + 2H2O
2CuO + C6H12O6 -> Cu2O + C6H12O7
(C6H12O7 to kwas glukonowy)
Zobacz następny temat Zobacz poprzedni temat Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach